Quantcast
Channel: VOXPUBLIKA » Angela Stafii
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12

Despre contracte în politică. Ce face Filat și de ce

0
0

Epoca noastră este una a contractelor de scurtă durată. Nici măcar căsniciile, care ar trebui să fie pe viață nu mai respectă regula nemuririi. Pe de altă parte, jocurile dintre partide, cupluri sau indivizi erau până acum subsemnate unor reguli. Aceste reguli nu țin de emoțional și de atitudinea reală a oamenilor unii față de alții.

Cel mai bine acest lucru se observă în business. Partenerii, de foarte multe ori nu numai că nu se simpatizează, dar se și urăsc. Doar că pentru a obține niște beneficii comune, cei doi creează parteneriate. Și au reguli pe care le respectă. Un fel de principiu vechi al contractului social, pervertit la timpurile noastre.

Și chiar dacă una dintre regulile în societatea postmodernă este că în joc regulile se constituie pe parcurs, există anumite puncte ale contractului, care trebuie respectate. De altfel, contractul nu mai are valoare.

Ceea ce s-a întâmplat în politică în ultimele trei luni demonstrează clar acest lucru. Partidele din alianță au avut un contract. Despre atitudinea noastră față de acest tip de contracte vorbim mai jos. Dar au avut niște înțelegeri clare.

Anumite legi au fost votate, oameni învestiți în funcții – PLDM a respectat clauzele unui contract. PD a decis să schimbe regulile de joc pe parcursul jocului, fără ca să își anunțe partenerii despre ce se întâmplă. Contractul a fost reziliat.

Ieri, în Parlament au fost ”luate” înapoi beneficiile PD-ului. Din această perspectivă e OK așa.

Acum urmăresc doar un joc. Sunt un spectator al derulării evenimentelor. Și nu mă refer la tipul de legi, la reacția UE. Urmărim doar schema prin care se întâmplă anumite lucruri.

Pentru a putea recupera beneficiile pierdute, PLDM a votat împreună cu PCRM. Pentru moment fiecare dintre ei a obținut ce a vrut. Pentru moment. Să ne amintim că epoca noastră este una a contractelor de scurtă durată.

Unul dintre motivele pentru care trăim așa cum trăim este legat de abordarea emoțională a politicului. Noi încă mai privim ideatic relațiile dintre partide, încă mai așteptăm ca unii să nu voteze cu alții. Necesitățile noastre nu se referă la proiectele economice sau sociale, care sunt votate în Parlament, ci la cine cu cine votează.

În Occident, politicienii votează unii cu alții pentru anumite proiecte. Dacă regulile de joc se schimbă – contractul este reziliat. Nu se mai caută caii la dinți. Nu se visează la societăți cu cineva sau fără cineva.

Și eu sunt o anticomunistă înrăită. Și nu îi vreau înapoi. Da deloc. Dar anumite lucruri trebuie făcute.  O femeie înțeleaptă îmi spunea odată că  trebuie să știi să pierzi bătălii mici pentru a putea câștiga un război.

Politicul nu e o sferă emoțională. Folosirea cuvintelor de tip Trădare, Bărbăție, Onestitate de către politicieni este manipularea noastră. Este legată de activarea emoționalului. În politică, ca și în iubire – Fără speranțe și fără grabă.

Și atunci putem discuta altfel.

PS. Rog pe cei implicați emoțional să se abțină de la comentarii. Cel puțin până ajung să ia o pauză rațională.

Să aveți sărbători luminate! Paștele nu e o sărbătoare contractuală, ci una de suflet.

Post to Twitter Tweet This Post


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12

Latest Images

Trending Articles